Waniliowy sernik fit na ciasteczkowym spodzie



     Dzisiaj będzie pysznie waniliowo z nutą kwaśnego granatu. Sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Niestety moja druga połowa za nim nie przepada, więc muszę zawsze wchłonąć całą blachę sama. Ciężkie życie łasucha... Mam dla was przepis na sernik podstawowy. Na bazę, z którą potem można fajnie kombinować, w zależności na co macie ochotę. Polecam zawsze przełamać czymś jego serowy, kremowy smak. Musem z truskawek, malin, masłem orzechowym, czekoladą, kokosem. Jest tyle możliwości! Jest to moje ciasto śniadaniowe. Sernik nie zawiera cukru. Nie jest też przesłodzonym deserem. Jest idealny na poranne śniadanie z owocami. Często pakuję go też w pudełeczko i zabieram do pracy. 
         Do masy używam serka kanapkowo-sernikowego marki Wieluń. Dla mnie jest to ser idealny. Po wielu poszukiwaniach w końcu znalazłam swojego faworyta i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Polecam go zarówno do fit serników jak i tych grzesznych. 


Składniki:
*serek Mój Ulubiony 450g
*twaróg chudy 250g
*1 jajko
*budyń waniliowy bez cukru
*2/3 szklanki mleka
*ciasteczka typu digestive bez cukru
*4 łyżki oleju kokosowego
*aromat waniliowy
*0,5 szklanki ksylitolu (lub innego słodzidła)
*miód

Przygotowanie:
1. Ok. połowę paczki ciasteczek wsypuję do woreczka i rozgniatam wałkiem w bardzo drobne kawałki. Wsypuję do miski i dodaję rozpuszczony olej kokosowy. Jeśli masa nie jest mokra, dodaję odrobinę więcej oleju. Wysypuję ciasteczka na blachę i ugniatam palcami w równomierny spód. Wkładam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Nie martwcie się jeśli ciasteczka są zbyt sypkie. Dzięki olejowi kokosowemu spód stwardnieje w lodówce.
2. Oba typy serów wrzucamy do miski. Dodajemy ksylitol, jajko i aromat waniliowy. Do szklanki z mlekiem dodajemy budyń waniliowy, mieszamy i wlewamy do masy serowej. Ja jestem dużym łasuchem, więc dodaję jeszcze miodu, bo lubię słodsze smaki. Całość blendujemy na gładką masę. 
3. Wyciągamy spód z lodówki i wylewamy na niego masę serową.
4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180° na ok. 50min.
5. Po tym czasie uchylamy drzwiczki od piekarnika i dajemy sernikowi odpocząć.
6. Po całkowitym wystygnięciu na blacie, wkładamy sernik na całą noc do lodówki. Mój sernik im dłużej tam stoi tym bardziej mi smakuje.

Smacznego! 
Czekam z niecierpliwością na wasze rezultaty.







2 komentarze:

Copyright © 2016 Wake up with me! Miss Prowitamina , Blogger